Türkiye’de Maymun Çiçeği Virüsü Vakası Görülmeye Başlandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ülkemizde ilk maymun çiçeği vakasının görüldüğünü açıkladı. Maymun çiçeği virüsüne rastlanan hastanın 37 yaşında olduğu, bağışıklık sisteminin yetersiz olduğunu belirterek, hastanın tecrit edildiğini belirti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı. ” Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. BİLİNDİĞİ GİBİ, bu hastalık solunum yoluyla değil, yakın fiziksel temasla bulaşıyor.”

Biliyorsunuz , Mayıs ayından itibaren ABD, Kanada, Avustralya ve bazı Avrupa ülkelerinde Maymun Çiçeği Virüsüne rastlanmıştı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Mayıs ayının sonunda Afrika’da daha yaygın olduğu ülkeler dışında var olan salgında kendilerine bildirilmiş Maymun Çiçeği Vakası sayısının bini aştığı belirtilmişti.

maymun çiçeği hastalığı

Maymun Çiçeği Nedir ?

Şuan için gündemimizin ilk sıralarında yer alan konuların başında Maymun Çiçeği gelmekte. Bu konu hakkında en çok soruların başında Maymun Çiçeğinin ne oldu, belirtilerin neler olduğu ve nasıl bulaştığıdır . Şimdi bu soruları yanıtlayalım.

Nadir görülen bir virüs türü olan Maymun Çiçeği, genellikle tropik ormanlarının yakınlarında bulunan, Batı Avrupa ülkelerinde görülmektedir. Orta Afrika ve Batı Afrika olmak üzere bu virüsün 2 ana türü mevcuttur.

Peki, bu virüs nasıl yayılıyor, diye soracak olursanız, bu soruya yanıt olarak şunları söyleyebiliriz. Maymun Çiçeğine yakalanmış olan bir kişiyle yakın temas olduğu taktirde virüs yayılabilmekte. Bu virüs, vücuttaki deri sıyrıkları başta olmak üzere, solunum yoluyla, burun, göz veya ağız yoluyla girebilmektedir. Bunların yanı sıra cinsel ilişki esnasında temas yoluyla da bulaşabilmektedir.

Maymun Çiçeği Semptomları Nelerdir ?

  • Ateş, baş ağrısı, şişkinlikler, kas ağrısı, sırt ağrısı ve halsizlik Maymun Çiçeği Virüsünün ilk belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Ateş düşmeye başladıktan sonra genel olarak yüzde başlayan, ve daha sonra vücudun diğer bölgeleri çoğunlukla avuç içi ve ayak tabanları olmak üzere bir döküntü oluşabilmekte.
  • Vücuda oluşan döküntüler çok kaşıntılı olabilmekte. Döküntüler daha sonra kabuk oluşturup, farklı evrelerden geçtikten sonra düşüyor. Bazı kişilerde bu yaralar, iz bırakabiliyor.
  • Bu virüs genellikle kendiliğinden geçebiliyor. Hastalığın süreci 14 ile 21 gün arasında değişebilmekte.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?