Doğum Kontrol Yöntemleri Op.Dr. Gökçen Erdoğan

Doğum Kontrol Yöntemleri

Birçok çift evlenir evlenmez çocuk sahibi olmak isterken, birçok çift ise çocuk sahibi olmak için uygun zamanı beklerler. Bu iki durumun dışında birde çocuk sahibi olmak istemeyen çiftlerimizde mevcut. Eğer sizler şuan için kendinizi anne ve baba olmaya hazır hissetmiyorsanız, doğum kontrol yöntemlerinden faydalanarak sağlıklı ve etkin bir biçimde korunabilirsiniz.

Kadın ve erkeklerin farklı biçimde uygulayabileceği birçok yöntem vardır. Bu yöntemler hakkında sağlıklı bir şekilde bilgi almak adına işin uzmanı danışalım, istedik. Kadın doğum alanında güvenir ve uzman kişilerden biri olan sevgili Op. Dr. Gökçen Erdoğan konu hakkındaki bilgilerini sizler ile paylaşıyoruz.

istenmeyen gebelikten korunma yolları

Takvim Yöntemi İle Doğum Kontrol Yöntemi

En eski bilinen gebelik korunma yöntemlerinden biri takvim yöntemidir. Takvim yönteminde gebe kalma açısından en riskli günler hesaplanarak gebelikten korunmak için adet döngüleri ve özellikle yumurtlama dönemin takip edilmesidir. Bu yöntem bazı çiftler için uygun olsa dahi her zaman sürprizler ile olasılığı vardır.

Vajinal Duş

Cinsel ilişkiden hemen sonra vajen içinin yıkanması işlemine denir. Pratik olarak , boşalmadan sonra vajeni su ile yıkasanız dahi spermler rahim ağzına geçerek tüplere yönelmiş olabilirler. Bu açıdan yetersiz doğal bir yöntemdir.

Geri Çekilme Yöntemi

Cinsel ilişki sırasında , erkeğin vajinanın içine değilde, dışarıya boşalarak gerçekleştiği bir koruma yöntemidir. Herhangi bir araç kullanımını gerektirmediği için sıklıkla tercih edilmemektedir. Geri çekilme yöntemi ile spermler rahme ulaşmadığı için kadında gebelik durumu oluşmaz. Ancak erkeğin boşaldıktan sonra tekrar vajinaya giren penisinin içerisinde kalan bir miktar sperm bile kadının hamile kalmasına neden olabilir. Bu açıdan ikinci kez ilişki yaşanacağı zaman dikkatli olunmalıdır.

Kadın Prezervatifi İle Doğum Kontrol Yöntemi

Kadınların vajinal kanalına yerleştirerek kullanabileceği lateks veya poliüretandan yapılmış kese şeklinde koruma ürünü olup, Femidon ( Female condom ‘un kısaltılması ) olarak da bilinmektedir.

Doğum Kontrol Hapları

Kadınların bazı hormonları yapay yollar ile almasını sağlayarak yumurtlamayı ve hamile kalmayı önleyen ilaçlardır. Adetinizin ilk günden itibaren başlayarak 21 gün boyunca düzenli olarak her gün 1 tane alındığında yumurta hücrelerinin gelişip atılmasını engeller ve gebelikten korur. Doğum kontrol hapını her kadın kullanabilir mi, diye soracak olursanız, bu soruya yanıt olarak kullanamaz. Peki doğum kontrol hapını kimler kullanamaz ?

👉 Kronik hastalığı olanlar ( Migren – Damar Tıkanıklığı – Sigara İçen Kadınlar – Karaciğer Hastalığı – Kalp Damar – Tansiyon – Felç Öyküsü Olanlar – Şeker vb. )

👉 Nedeni belli olmayan vajinal kanamalı kişiler

👉 Daha önce ameliyat geçirmiş veya ameliyatta hazırlanalar

👉 Emziren anneler

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?