Jinekoloğuna Sorman Gereken 4 Soru

Biz kadınlar genelde , herhangi bir sağlık sorunumuz ortaya çıkmayana kadar, maalesef ki, kolay kolay jinekoloğumuza uğramıyoruz. Aslında düzenli olarak kontrole gitmek, ara ara oluşan belirtileri doktorumuz ile paylaşmakta fayda var. İleride daha büyük sorunlar ile karşılaşmamak adına sağlığımızla ilgili endişelerimizin bir listesini yapıp, küçük noktaları atlamamak gerekir.

Çoğu zaman bizim için önemsiz görülen, baş ağrısı, kaşıntı, karın ağrısı gibi belirtiler, doktorumuz için bilinmesi gereken şeyler olabilir.

Jinekoloğunuza Şu Soruları Sorabilirsiniz

kadın sağlık ve yaşam
  • Neden Regl Dönemim Sancılı Geçiyor ?

Regl döneminin sancılı geçmesi birçok şeye işaret edebilir. Vücuttaki PCOS yada diğer hormon, bozuklukların belirtisi olabileceği gibi daha farklı sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir. Regl dönemini daha az sancılı ve daha düzenli hale getirebilmek için bu dönemde düzenlenebilecek tedavi yöntemini doktorunuza danışın.

  • Regl Neden Olmuyorum ?

Eğer menopoza girmeyecek kadar gençseniz ve regl olmuyorsanız, hiç vakit kaybetmeden lütfen doktorunuza hemen danışın. Doktorunuz en son regl zamanınızı bilmesi gerekir. Bilmek istemesinin nedeni, doğurganlık imkanlarınızı koruyabilmeye yardımcı olmaktır. Regl olamamanızın nedeni, düşük kilo da ya da aşırı kilo da olmanız, fiziksel stres yada hormonlarla ilgili değişik bir çok bağlantıya bağlı olabilir. Vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.

  • Göğüslerim Neden Acıyor ?

Kadın olarak en çok dikkat etmemiz gereken noktalardan biri meme sağlığıdır. Meme sağlığı konusunda konuşabileceğiniz en iyi kişi jinekoloğunuzdur. Göğüslerinizle ilgili herhangi bir ağrı, rahatsızlık veya kist ile ilgili sorular sorabilirsiniz. Bu konuda kesinlikle eksik bir şey anlatmayın. Çünkü ilerideki süreçte daha büyük bir sağlık sorunu ile karşılaşmamak için önemli bir uyarı olabilir.

  • Kaşıntılarım Normal mi ?

En çok çekindiğimiz, bazen hiç önemsemediğimiz durumlardan biri de vajinal bölgesinde oluşan kaşıntılardır. Vücudunuzda bir beslenme planı, diyet gibi, yada ilaç tedavisi düzeltilebilen bir PH dengesizliği yaşıyor olabilirsiniz . Bazen kaşıntının nedeni menopoz ve menopoz öncesi vajinal kuruluk belirtisi de olabilir. Bu kaşıntı konusunu ihmal etmeyin doktorunuzla konuşmalısınız. Kaşıntının durumuna göre size iyi gelebilecek bir krem verebilir. Duruma göre bir diyet önerebilir.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?