Ramazan Ayında Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

Ramazan ayını daha sağlıklı bir şekilde geçirmek için iftar ve sahurda yediğimiz içtiğimize dikkat etmemiz gerekir. Bunun yanı sıra daha sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmek gerekir. Peki, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapmalıyız ? Hemen bu nokta da değerli uzmanlarımızın önerilerini sizler ile paylaşalım.

Bilinçli ve dikkatli bir şekilde oruç tutulduğu taktirde metabolizmanız için yararlı olabilmektedir. Oruç tutarak vücudunuzdaki hücreleri yenileyebilir, vücut direncinizin artırmaya yardımcı olabilirsiniz. Bu süreç içerisinde vücudunuzda birikmiş zararlı maddeleri temizleyip, bağışıklık sisteminizi olumlu yönde etkileyecektir. Bunun yanı sıra karaciğer ve tüm sindirim sistemi de dinleme şansı bulmaktadır.

Uzun süre aç ve susuz kalındığından dolayı bazı kişilerde kan şekeri düşüklüğü yaşanabilmektedir. Bu nedenle iftar vaktinde karbonhidratta yönelme durumu söz konusudur. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanız için yağlı, tatlı ve karbonhidratlı mümkün oldukça uzak durmaya çalışın. Bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilemek adına protein, sebze ve lifli gıdaların yanı sıra mevsim meyveleri tüketmekte faydalıdır.

Ramazan ayında en sık rastlanan sorunlardan bir tanesi kabızlıktır. Kabızlık durumu devam ettiği taktirde orucun vücudu temizleyici etkisi azalmaktadır. Bu nedenle Ramazan ayı boyunca lifli aynı zamanda kabızlığı önleyici ürünler tüketmeye özen gösterin. Hurma, kırmızı pancar, ev yapımı yoğurt, mevsim sebzeleri, kefir, keten tohumu vb.

Sahurda ne tüketmeliyiz, sorusuna yanıt olarak hem bağışıklık sisteminizi güçlendirecek, hem de sizi uzun süre tok tutacak aynı zamanda hafif bir kahvaltı yapmanızı öneririz. Uzun süre sizi tok tutmaya yardımcı olacak yumurtayı ve cevizi sahur sofranızda bulundurmanızı tavsiye ederiz. Aynı zamanda bağışıklık sistemine katkıda bulunacak, badem ve zeytin de tüketebilirsiniz.

Bağışıklık sistemini güçlendiren en etkili baharatlar arasında zerdeçal ve zencefil yer almaktadır. Bir yandan probiyotik bir yandan da antioksidan takviyesi almak adına ev yapımı yoğurdun içine zerdeçal ve zencefil bırakarak tüketebilirsiniz.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?